Historien om hvidløg i Danmark
Hvidløg har været kendt i Danmark siden vikingetiden, men hvidløgsplantens historie går endnu længere tilbage. De oprindelige vilde hvidløg stammer fra et område i det sydlige Centralasien, nærmere bestemt Tien Shan bjergegnen på grænsen mellem Kirgisistan, Kazakhstan og Kina. På stejle bjergsider og i ufremkommelige kløfter har man i dag fundet omkring 150 forskellige varieteter af hvidløg i dette område.
Derfra har hvidløg langsomt bredt sig ud over det meste af verden, via Kaukasien mod vest til Egypten, Middelhavet og Rusland og mod øst direkte til Kina og sydøst til Indien.
Hvordan og hvornår hvidløg er kommet til Danmark fortoner sig i historien. Grøntsager er ikke nemme at spore i de arkæologiske udgravninger og den skrevne dokumentation er begrænset jo længere man kommer tilbage i tiden.
Det kunne være vikingerne, som har bragt hvidløg til Danmark fra deres togter østpå via de russiske floder. I hvert fald ved man at vikingerne havde såkaldte løggårde, hvor man dyrkede løg og hvidløg, skattede næringsmidler som kunne lagres og medbringes på deres ekspeditioner ud i verden. Hvidløg kan også være kommet til Danmark gennem kontakten med Romerriget.
Før i tiden anvendtes hvidløg som krydderi i maden, men var mindst lige så værdsat som lægemiddel. I Henrik Harpestrengs ”den danske lægebog” fra det 13. århundrede står hvidløg beskrevet således ” Hvidløg er vådt og varmt og har den dyd, at hvis et menneske spiser det om morgenen, renser det brystet og uddriver flegma og tørrer onde væsker og giver lyst til at spise ”.
Også munkene værdsatte hvidløg og planten var således en fast bestanddel i klosterhaverne, hvor man havde samlinger af medicinske planter.
Hvidløg har i perioder været ude af den danske madtradition, uvist hvorfor. I 30’erne har hvidløgsdyrkning været genoptaget i Danmark, men i flere årtier herefter er den igen gledet ud af vores køkken, for så at komme stærkt igen fra 70’erne og fremefter. I den sidste periode har det været danskernes rejsetrang og følgende nysgerrighed efter andre madkulturer, som igen har sat fokus på hvidløg. Øget bevidsthed om sundhed og alternativ medicin har gjort hvidløg yderligere populær.
Hvidløg er en skattet smagsgiver til både fiske - og kødretter og ikke mindst i grøntsagskøkkenet, som er i stærk fremdrift i disse år, er hvidløget med til at løfte smagsoplevelsen af råvarerne.