Om vores vine
1999 etablerede vi vores vinimport, en aktivitet som udspringer af en mangeårig interesse for specielt fransk kvalitetsvin.
Vinene i vores butik er primært franske, men også tyske, fra små selvstændige producenter, som går meget op i deres håndværk. Vi har udvalgt vine, hvor pris og kvalitet følges ad. Du finder derfor ikke store prestigevine i vores sortiment, men oftere vine fra mindre kendte områder. Alle vine er enten økologiske eller biodynamiske, hvilket ikke er et kvalitetsstempel i sig selv, men et udtryk for at producenterne værner om miljø og sundhed. Men den gode smag er selvfølgelig vores vigtigste parameter for overhovedet at importere vinen.
Om økologisk / biodynamisk vin
Generelt handler økologisk/biodynamisk vinproduktion om at arbejde med naturen.
Om at skabe de bedst mulige betingelser for en afbalanceret vækst for vinplanterne ved at pleje jorden, tilføre næring til mikrolivet gennem kompost, jordbehandle på de rigtige tidspunkter, i det hele taget at skabe et klima i marken så skader forebygges.
Biodynamisk vinproduktion går et skridt videre, produktionen bygger på et filosofisk grundlag skabt af Rudolf Steiner omkring 1920. Produktionen ses i en større sammenhæng, hvor dyrkning og høst indrettes efter planeter og stjerners baner, og jord og planter behandles med mikroskopiske mængder af særligt fremstillede præparater. Umiddelbart kan det synes meget mystisk, men ikke desto mindre omlægger flere og flere vinproducenter deres drift til biodynamisk produktion. Mange topproducenter i bl.a. Alsace og Bordeaux har set at produktionsmetoden har en banebrydende virkning på kvaliteten af vinen, og overgiver sig derfor til metoden.
Almindelig vinproduktion bliver mere og mere industrialiseret og flere og flere kunstige hjælpestoffer finder vej til vinflaskerne. Mange overraskes over den udvikling - "vin er da bare gæret vindruesaft", men desværre er det ikke så simpelt længere. I den traditionelle vindyrkning sprøjtes markerne ofte med kemikalier mod skadedyr, ukrudt og svampesygdomme. Og i selve vinproduktionen finder man brug af tilsætningsstoffer, som ikke ligefrem er helt naturlige - et eksempel kan være brug af egetræsekstrakt til at efterligne smagen af fadlagret vin, men også tilsætning af både syre og sukker for at dirigere smagen hen i en bestemt retning er tilladt i forskellige regioner.
I 2012 er der kommet fælles EU-regler for økologisk vin, det vil sige at der er kommet en fælles standard for selve vinfremstillingen med bl.a. grænseværdier for tilsætning af svovl.