Den rigtige vin til måltidet
Vin til mad
For at få fuldt udbytte af en flaske vin er det vigtigt at vælge en vin, der passer til formålet. Er det vin til mad, skal man finde en vin, hvor smagsnuancer fra maden kan genfindes i vinen, så vil mad og vin nemlig gå op i en højere enhed. Jeg har her opstillet nogle enkle guidelines, som kan lede en på det rigtige spor ved valg af vin. Og alligevel er det svært, hvis ikke man kender vinene – så søg råd hos en fagmand, der kender sine vine.
Søren Frank har skrevet en glimrende bog "vinen til maden", som ret grundigt gennemgår råvarer og krydderurter og hvilke vintyper, der passer til
Fisk
Vælg hvidvin eller rosé, jo federe fisk, jo mere fylde skal der være i vinen.
Skaldyr
Hvidvin eller rosé, gerne med antydning af sødme.
Fjerkræ
Fyldig hvidvin, rosé eller lettere rødvin.
Lammekød
Fyldig, let krydret rødvin eller rosé
Svinekød
Fyldig, men ikke for kraftig rødvin
Oksekød
kraftig rødvin og gerne med lidt syre.
Vildt
Kraftig, fyldig rødvin og gerne med lidt syre.
Sammenkogte retter med tomat
Let krydret rødvin med lidt syre
Stærk mad
Vælg vin med sødme og fylde, gerne hvidvin.
Grøntsagsretter
Vælg vin efter den dominerende smag i retten. Er maden stærk, må vinen gerne have noget sødme, er den krydret må vinen også godt være det. Rosé eller let krydret rødvin.
Blåskimmelost
Sød hvidvin eller rød hedvin
Oste
Overraskende nok er det lidt mere kompliceret for det afhænger meget af ostetypen, hvidvin og fyldig rødvin kan bruges.
Desserter
Jo sødere dessert jo sødere vin.