Video - Sådan planter man hvidløg

Video - Sådan planter man hvidløg

Hej, jeg hedder Lotte. Jeg vil gerne vise jer hvordan man dyrker hvidløg. Jeg lever af at dyrke hvidløg, og har gjort det i snart 30 år, her i Danmark.

Det er ikke fordi, det er så svært at dyrke hvidløg, men der er alligevel et par ting, som jeg godt vil vise jer, som er væsentlige for at få et godt resultat.

Det første er jorden, man skal have en veldrænet jord, altså en, hvor der ikke står vand, og jorden skal heller ikke være for sur. Det vil være godt at gøde den med med lidt god velomsat kompost. Hvidløgene kan godt lide noget næring, men det skal ikke være for kraftigt, og egentlig er det godt, at de skal bruge lidt energi på selv at finde næring det. Kompost er langtidsvirkende.


Komposten skal kultiveres ned sådan her. Det er vigtigt, når man kultiverer jorden, at man også lige tjekker, at der ikke er for eksempel kvikrødder og skvalderkål, og hvad der ellers kan være af flerårigt ukrudt. Ukrudt skal der nok komme, og det er vigtigt at holde hvidløgene fri.

Hvidløg, nu kan jeg lige vise jer et fint eksemplar her, det kan man plante både om foråret og om efteråret. Vi planter primært om efteråret, fordi det giver det bedste resultat og de største hvidløg. Der findes et hav af forskellige hvidløgssorter, der er nogle, der er beregnet til at sætte om foråret, og nogle der er beregnet til at sætte om efteråret. Nu er vi i april måned, og man kan altså godt nå at plante hvidløg nu, bare man har de rigtige sorter.

Jeg har en sort her, der hedder Therador, det er en hvidløgssort, der kan plantes både efterår og forår. Det er vigtigt at have nogle sunde hvidløg. Man skal også sikre sig, at man ikke bare har købt nogle tilfældige hvidløg, de kan være sprøjtet med spirehæmmer, og så er det jo omsonst at plante dem, for de kan slet ikke spire.

Hvidløget skal deles, og man skal selvfølgelig kun bruge de fed, der er sunde.

Så kan vi lige lave en række her, man kan plante dem med 50 cm mellemrum mellem rækkerne. Egentlig kan man godt gå helt ned til en 30-40 cm, det kommer an på, hvordan ens jord er og hvilket system man dyrker efter.

De skal ned i 8-10 cm dybde, og så kan man lige løsne i bunden her. Så tager man hvidløgsfeddene og sætter dem med cirka 10 cm afstand. Man skal sætte dem med spidsen opad. Rødderne vil komme ud forneden her, der er ligesom sådan en flade her, og i spidsen her kommer spiren op. Så det er vigtigt man får dem sat den rigtige vej.

Man skal trykke dem godt ned her, så de har kontakt med jorden. Til slut dækker man dem og trykker til. Og så kan man vande dem, men kun hvis jorden er tør, det er vigtigt, for at jorden sætter sig godt rundt om feddene, og det har betydning for, at de får en hurtig start og begynder at sætte rødder med det samme.

God fornøjelse med det!